Magyar
  English
fejkep
KORNFELD ZSIGMOND típusú, oldalkerekes vontató gőzhajó
Adatlap
Hajók
';
Kód:B/I.
Megnevezés:KORNFELD ZSIGMOND típusú, oldalkerekes vontató gőzhajó

KORNFELD ZSIGMOND a MFTR lapátkerekes vontató gőzhajója. Leltári jelzet: MMKM TFGY 2017.10.82

Felvétel: Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum / Archívum / Negatívtár / özv Venczel Jánosné gyűjteménye
Forrás: FORTEPAN
Feltöltve: 2018. 01. 18. 20:59
Szerkesztő: - VasP -

KORNFELD ZSIGMOND

 

SVATOPLUK vontatógőzös Pozsonyban a húszas években Leltári jelzet: MMKM TFGY 2017.10.5

Forrás: FORTEPAN
Feltöltve: 2018. 01. 18. 15:55

SVATOPLUK

 

A HARKOV vontat a zuhatagon a 60-as évek elején.

Feltöltve: 2017. 09. 29. 18:42
Szerkesztő: - VasP -

HARKOV

 

SVATOPLUK 1940 Kazan

Feltöltve: 2015. 02. 27. 15:02
Szerkesztő: Incze László

SVATOPLUK

  

A TURÁN gőzös a Vaskapu-csatornában.

Feltöltve: 2011. 09. 07. 21:27
Szerkesztő: - VasP -

TURÁN

 

A KORNFELD ZSIGMOND útja 1915. október 3?én.
Az út körülményei Rózsafi János (nagyhaboru.blog.hu) írása alapján.
1915 őszén a pozsonyi 5/2. utászszázad is a központi hatalmak nagy szerbiai offenzívájának előkészítésén tevékenykedett a Dunánál. Az előmunkálatok a Dunadombó-Orsova szakaszon folytak: erődítéseket építettek, áthajózási eszközöket szereztek be és készítettek elő, víz- és széljelző szolgálatot szerveztek, átkelései terveket dolgoztak ki. A Mackensen tábornagy parancsnoksága alatt álló hadseregcsoport parancsot adott az 5/2. utászszázadnak, hogy az előkészületek során vegyen részt az összelőtt és elsüllyesztett dunai hajók és uszályok kiemelésében, beüzemelésében is.
Ó-Moldovánál feküdt a Dunában Ausztria-Magyarország akkori legerősebb dunai vontatógőzöse, a Kornfeld Zsigmond. A hajó a nevét a vállalat megalapítójáról, néhai báró Kornfeld Zsigmondról kapta. Úgy számoltak az új gőzössel, hogy a Zuhatag és a Vaskapu minden részén alkalmas lesz a folyami hajózásra és Orsovát jelölték ki állomáshelyének. A háború kitörése után Ó-Moldovánál tüzérségi tűzben süllyedt el.
A gőzös kiemelését Jacobi Ágost százados, az 5/2. század parancsnoka szervezte meg. Maga mellé vett 14 válogatott, vízen járásban tökéletesen kiképzett, megbízható és nagy teljesítő képességű utászt, akik kormányos kitüntetéssel rendelkeztek. A feladat veszélyes volt, mert a gőzös a szerbek által belátható területen süllyedt el. A hajót üzemképes állapotba kellett hozni, majd a 42 km-re levő Dunadombóig (a Duna Ponjavica-ágába) el is kellett vele jutni, s mindezt a szerbek orra előtt.
A kiemelést követően először a gőzös belsejében hozták rendbe a gépezetet. Felszereltek egy füstképződést csökkentő szerkezetet is. A munkát segítette, hogy előkerítették a gőzös békebeli személyzetét: Miller hajóskapitányt, Gyurkovics gépészmérnököt, Deák gépészt és Eperjessy kormányost. Felkészültek arra is, hogy a szerbek lőni fogják a hajót, ezért a kormányállást szilánkállóvá alakították. Kitaláltak egy olyan szerkezetet, amelynek segítségével belülről is kormányozhatták a hajót. Már csak a gőzös fehér oldalának átfestése volt hátra, amelyik az ellenséges part felé nézett. Ezt a feladatot az indulás előtti órákra hagyták.
Az indulás időpontját Jacobi százados az utolsó pillanatig titokban tartotta. Erre a parancsot 1915. október 3-án éjszaka adta ki. Gyorsan átfestették a hajó oldalának fehér részeit, majd az utászok puskával és kézigránátokkal a kézben, elhelyezkedtek a fedélzeten. A berozsdásodott lapátkerekek 21 óra 15 perckor nagy csikorgással forogni kezdtek és a gőzös elindult. A folyó mellett álló szövetségeseket ? így az utászszázad működési szakaszában a Duna átkelésre készenlétbe helyezett X. porosz hadtestet is ? tájékoztatták a gőzös haladási útvonaláról, nehogy tüzet nyissanak rá.
Az ellenség az első órákban még nem vette folyamatos tűz alá az egyre gyorsabban haladó gőzöst, csak egyes lövéseket adott le rá. Gradištét elhagyva viszont elindult a vadászat a Dunán úszó hajóra. Világító rakéták, fényszórók, géppuskák után a tüzérség is működésbe lépett. A hajó nagy sebességgel haladt a széles vízfelületen, ezért nehezen eltalálható célt nyújtott. Útja során az egész szerb frontszakasz riasztva lett, s a gőzös folyamatos tűz alatt állt. Már közeledett Dunadombóhoz, amikor a találatok által szétlőtt orr részen elkezdett beömleni a víz. Az orr lesüllyedt, s a hajó fara megemelkedett, így kormányozhatatlanná vált. Az utászok azonnal odarohantak és szivattyúk segítségével, megfeszített munkával újra kormányozhatóvá tették a hajót. Október 4-én nulla óra után 10 perccel a Kornfeld befutott a célkikötőbe.
Az 5/2. utászszázad Jacobi Ágost százados vezetésével ismét végrehajtott egy bátor fegyvertényt, s a Kornfeld is készen állt a dunai átkelésben való részvételre. Jacobi százados e fegyvertényért a III. osztályú Vaskoronarenddel és a német Vaskereszttel lett kitüntetve.

Feltöltve: 2011. 01. 13. 10:38
Szerkesztő: Jáky Gábor

KORNFELD ZSIGMOND

 

SVATOPLUK.

Forrás: Veres Gábor
Feltöltve: 2009. 06. 22. 21:33
Szerkesztő: Jáky Gábor

SVATOPLUK

 

HARKOV a Vaskapu-csatornában

Felvétel: Droppa Kálmán
Feltöltve: 2008. 02. 05. 22:29
Szerkesztő: Drobni Nándor

HARKOV

 

HARKOV éppen hátrázik valahol az Al-Dunán a 60-as évek elején.

Felvétel: Droppa Kálmán
Feltöltve: 2008. 01. 29. 22:07
Szerkesztő: Drobni Nándor

HARKOV

 

KORNFELD ZSIGMOND

A kép a Ruthof Werft hivatalos fotója, és feltehetően az átadási ünnepség résztvevői számára készítették

Feltöltve: 2007. 03. 15. 10:46
Szerkesztő: Szánthó Zoltán

KORNFELD ZSIGMOND

 

KORNFELD ZSIGMOND
színezett MFTR képeslap

Forrás: Lukácsi Imre
Feltöltve: 2006. 09. 20. 19:46
Szerkesztő: Lukácsi Imre

KORNFELD ZSIGMOND

 

MAGYARORSZÁG

Feltöltve: 2005. 08. 17. 00:00
Szerkesztő: Szánthó Zoltán

MAGYARORSZÁG

 

A gyűjtő feljegyzése szerint a kép a TURÁN-t ábrázolja, a hajó valójában ua. a gőzös, de már az SDP-nél mint HARKOV.

Feltöltve: 2005. 08. 17. 00:00
Szerkesztő: Szánthó Zoltán

TURÁN

 

Eredeti állapotban

Feltöltve: 2004. 11. 29. 00:00
Szerkesztő: -kt-

MAGYARORSZÁG