Magyar
  English
fejkep
Hartmann József Hajógyára (I.)
Adatlap
Történet
Hajók
Ország:HU
Város:Budapest/Újpest
Aktív:1863-1868
1856-ban, a Dunai Szabadhajózási Egyezmények megkötésével egy időben, a Császári Vízépítési Hivatal Pest város tanácsától megvásárolta az újpesti szigetet, majd a szigettel szemben fekvő Duna-partot, hogy itt téli kikötőt létesítsen. 2 év alatt épült meg a szigetet és partot összekötő zárógát. Így egy jégzajlás mentes zárt öböl jött létre, a parton pedig egy 2 km hosszú hajóépítésre alkalmas terület.
Hartmann József hajóépítőnek - aki az Óbudán, Bécsben, Fiumében, Zürichben és Amerikában másfél évtizeden keresztül gyűjtött tapasztok birtokában bérbevett kovácsműhelyben kezdte meg hazai működését - tervezőként és vállalkozóként is döntő szerepe volt a DDSG-től független magyar hajóipar megteremtésében.  
Üzleti tevékenysége főleg az Al-Duna területére terjedt ki. Mivel vastestű hajók építéséhez a kovácsműhely nem volt elegendő ezért a kincstártól 10.000 négyszögöl területet bérelt ki a sziget kikötő felöli partján, s itt kezdte meg hajóépítő tevékenységét 1864-ben. Hartmann első telepén csaknem kizárólag gép nélküli uszályokat és hajótesteket építettek. Itt épült viszont a "HABLEÁNY", gróf Széchenyi Ödön gőzjachtja, amellyel az összefüggő európai víziút-rendszer gondolatának magyar előfutáraként 1867-ben Pesttől Európa belső víziútjain, a Dunán, a Lajos-csatornán, a Majnán és a Rajnán végighajózva jutott el Párizsba, ahol magyar lobogóval még soha nem jelent meg hajó. A világkiállításon a bíráló bizottság aranyéremmel díjazta a gépek osztályába besorolt gőzjachtot.

Itt épült ismertebb hajók:

1867-HABLEÁNY Széchenyi Ödön gőzjachtja

Jogutódok:
Magyar-Belga Gép- és Hajóépítő RT, 1868-1870
Jogutódok

A HABLEÁNY gőzös modellje a Közlekedési Múzeum által kiadott képeslapon.

Forrás: -VasP-
Feltöltve: 2011. 02. 22. 10:42
Szerkesztő: - VasP -

HABLEÁNY

 

HABLEÁNY modellje.

Feltöltve: 2008. 01. 28. 21:23
Szerkesztő: Drobni Nándor

HABLEÁNY

 

HABLEÁNY modellje.

Feltöltve: 2007. 05. 17. 17:27
Szerkesztő: -kt-

HABLEÁNY

 

HABLEÁNY egy metszeten.

Forrás: -kt-
Feltöltve: 2006. 09. 13. 12:55
Szerkesztő: -kt-

HABLEÁNY