Magyar
  English
fejkep
DÉVÉR
Adatlap
Műszaki adatok
Hajótörténet
Ismert tulajdonosok
Források
Besorolás: Még nem regisztrált gőzbárka
Állapot: ismeretlen
Épült1890
Svájcban épült
A gőzöst eredetileg a genfi tavon használta Ottó főherceg, tőle szerezte gróf Esterházy Miklós József. Ő azért adott egy versenylovat érte cserébe, mert jószágkormányzója, Feszty Lajos (Feszty Árpád testvére) megszabta, mennyi pénzt költhet egy évben, és ez a költség már nem fért volna bele az azévi keretbe. A gróf a tatai tavon hajózott vele, de pár év múlva megunta és két festményért cserébe így került Feszty Árpád birtokába. A festőművésznek azért volt rá szüksége, mert a szülőfaluja, Ógyalla (ma Szlovákia), melletti kingyespusztai tanyája (ahová pihenni járt és ahol például a Magyarok bejövetelének főalakjairól a vázlatokat készítette) nehezen volt elérhető a mocsarak miatt. Mivel 1894 őszétől vendégek kezdtek járni hozzá (Gárdonyi Géza, Pósa Lajos, Bársony István, Lányi Géza) – az ő utazásukat megkönnyítendő - szerezte be a hajót, mellyel a komáromi vasúttól a Vágon és annak egy holtágán át közvetlenül megközelíthető volt tanyája. A hajó a képen feltehetőleg egyik első útján lehet – Feszty esetleg ekkor akarta komáromi kikötőjében elhelyezni - ezért is lehetett meglepetés neki, hogy ilyen vízállás mellett nem juthat át a győri híd alatt. Útitársai, akik ezen a képen nem látszanak, egy ugyanekkor készült Magyar Nemzeti Múzeum Fényképtárában található felvételen azonban igen – barátja, Herczeg Ferenc, író és Hegyessy Mari, színésznő. Az épp készülés alatt lévő képek – melyeket az újságcikk említ – a Komárom vármegye részére készített Bánhidai csata című festmény (ma Dunamenti Múzeum, Komárom, Szlovákia), illetve talán a tervezett, de nem megvalósult Özönvíz c. körképéhez készített vázlatok. A felvétel készítője - feltételezésem szerint Eggenweiler Miklós győri fényképész lehet, akinek a kép helyszínétől nem messze volt a műterme.Győri Közlöny, 1895. április 7.

"A Feszty bejövetelét Győrbe különben igen érdekes esemény előzte meg, mely habár nincs olyan nagy jelentőségű, mint a mi a „Magyarok bejövetele" festésére inspirálta mégis igen kedves dolognak tartjuk elmondani.

Van Fesztynek egy csinos, könnyű járású kis yachtja mely mióta megépült, a legjobb családok tulajdonát képezte; így többek közt Ottó főherceg is sokszor találta benne gyönyörűségét, aztán egy drága versenyparipáért másnak adta el, ez a más megint Fesztynek, a ki árvizeket szemlélni indult el rajta.

A neve a yachtnak „DÉVÉR" s néhány nap óta végzi az expedíció szállítását, gazdag tanulmányt nyújtva ezáltal a művésznek egy nagyobb koncepciójú képhez.

Tegnapelőtt azonban Győrnél zátonyra jutott.

Képzelhetni, minő nagy lehetett a veszedelem.

A yacht kormányosa, egy balatoni halászember, kétségbeesve kapkodott — az ó-szilvóriumos butykosa után melyből midőn hatalmasat kortyantott volna, a hajó már lecsúszott a veszedelmes zátonyról s vígan siklott tova a zavaros, piszkos vizeken."

Zsákváry A. közlése
Nincs adat!
Nincs adat!

A DÉVÉR gőzbárka Győrben 1895-ben, fedélzetén az akkori tulajdonosával, Feszty Árpáddal, a híres festővel.

Feltöltve: 2016. 12. 30. 10:12
Szerkesztő: - VasP -

DÉVÉR