Magyar
  English
fejkep
3012/1
Adatlap
Műszaki adatok
Hajótörténet
Ismert tulajdonosok
Források
Besorolás: 3012 típusú trópusi vízibusz
Állapot: ismeretlen
Épült1961, Dunai Hajógyár, Vác, HU, #3012/1
3012 típus
Legnagyobb hossz:26,9 m
Hossz a függélyek között:24,96 m
Szélesség a főbordán:5,14 m
Fixpont magasság:5,19 m
Oldalmagasság:2,25 m
Legnagyobb merülés:1,15 m
Főgép típus:2 db Csepel D 613 dieselmotor
Főgép teljesítmény:2x85 LE
1961- ismeretlen néven Guinea-i tulajdonban.

Nincs adat!
Nincs adat!

Guineai 3012-es típusú vízibusz nagyjavítása Conakryban 1962-63 körül

Felvétel: Fekecs Gábor
Forrás: Fekecs Gábor
Feltöltve: 2013. 05. 19. 21:18
Szerkesztő: Kádár Zoltán

3012/1

  

3012-es trópusi vízibusz parti szemlés nagyjavítása Guineában

Forrás: Fekecs Gábor
Feltöltve: 2011. 12. 17. 23:00
Szerkesztő: Kádár Zoltán

3012/1

  

3012-es típusú trópusi vízibusz jellegrajza

Felvétel: Kádár Zoltán
Feltöltve: 2007. 04. 13. 19:20
Szerkesztő: Kádár Zoltán

3012/1

 

"A 3012 vizibusz változat "trópusi" kivitelű volt. De ez nem csak az oldalt nyitott ablakokban nyilvánult meg. Példaképpen álljon itt néhány eltérés az "édesvizi" vizibuszokhoz képest:

Rozsdametes csavartengelyt alkalmaztunk. Ez akkoriban igencsak drága volt és speciális beszerzési engedélyeket igényelt. A motorhűtés egy zárt édesvizi körből és egy nyilt tengervizi körből állt. A tengervíz egy csöves hűtőn átáramolva hűtötte az édesvizet. A tengervizi körben alkalmazott SIHI szivattyúkat átépítettük rozsdamentes tengelyekkel és a tengervizi kör csővezetékei nem a szokásos Al99-es anyagból, hanem korrozióállóbb AlMg3 ötvözetből készültek. A hajótestet megerősítettük, mert Conakryban nyílt tengerparton kellett a hajóknak közlekedniük. Ezt a Bureau Veritas francia hajóellenőrző társaság kívánalmai szerint hajtottuk végre és a jóváhagyást is megszereztük. A hajótest speciális felületkezelés után korróziógátló alapozó festést, majd algagátló festést kapott. A speciális festékeket a Német Szövetségi Köztársaságból hozattuk be.

A két 3012 hajót avval a feltétellel vállaltuk el Vácon, hogy 3 hónapra két szerelőnk kinnt lehet az üzembehelyezéshez és a betanításhoz. Elvileg lett volna előképzett személyzet, mert Guineából ide küldtek ha jól emlékszem 6 embert, hogy azok megismerkedjenek a vizibusz üzemeltetésével. Ezek MAHART hajókon kapták a kiképzést fél évig. De aztán kiderült, hogy ezek a srácok az ottani elit csemetéi voltak és eszük ágában sem volt az odaszállított hajókon dolgozni. A két szerelőnk 3 hónapos útjából 1 év lett. Az év elteltével én személyesen mentem ki, hogy egyrészt alaposan felmérjük a hajók állapotát, összeállítsunk egy tartalékalkatrész állományt, ami biztosíthatná a hajók további üzemelését.

A felmérés megtörtént. A két szerelő sráccal partra húztuk a hajót, leszereltük a hajócsavart és kivettük a tengelyeket, alaposan átvizsgáltuk a csapágyakat, szigeteléseket, csővezetékeket stb. és cseréltük, amit kellett. A hajók alját algagátlás ide vagy oda rendesen belepték apró kagylók. Igencsak kemény munka volt az eltávolításuk. De a festék alattuk tartott! Röviden: a hajók átestek a körülmények engedte nagyjavításon és összeállítottunk a látottak és szerelőink tapasztalatai alapján egy tartalékalkatrész listát. Ezt követően hazatértünk mind a hárman és kiküldtük az alkatrészeket. Ezt követően az egyetlen hírem az volt, hogy két héten belül az egyik, majd rövid idő mulva a másik hajó is leállt. A további sorsuk számomra ismeretlen.

Mindez várható volt, mert amikor a franciák elhagyták Guineát, ott csak képzetlen emberek maradtak. A hajók "kapitányai" előzetes tapasztalata kimerült a fedélzet söprésében. Egy év után is úgy kötöttek ki a mólónál, hogy egyszerűen és meglehetős keményen nekimentek és aztán a parton lévők kötelekkel beforgatták a hajót. Nem törődtek igazán a hajóval. A franciák után ott maradt egy kb 60 személyes, nyitott kis motoros, amit a gépésze egy hónapon belül elsűllyesztett, mert rossz csapot nyitott ki. Amikor én ott jártam ez a hajó még mindig ott csücsült a vízben

Valljuk be, hogy ezek a hajók nem valók tengerparti üzemre, nem is beszélve az erősen korrozív trópusi vizről. És akkor nem ejtek szót a használat feltételeiről, beleértve ebbe a személyzet és a karbantartók felkészültségét és az utóbbiak eszközeit. Volt szerencsém a helyszínen megélni azt, hogy teheneket - egyszerre hármat - szállítottak a hajóval. Na nem az utastérben, hanem a hajó meglehetősen kicsi és tehenek számára igencsak nehezen megközelíthető orrfedélzeten. Conakry kikötőjében némi ütlegelés hatására felkapaszkodtak a tehenek az orrfedélzetre. Igaz, hogy e közben az aluminium csőkorlát össze-vissza görbült és részben el is tört. Aztán fél napi hajózás után a "célkikötőbe" érkezvén ki kellett rakodni. A célkikötő azt jelentette, hogy a parttól mintegy 50-60 méterre horgonyra álltunk. Itt a személyek ki és beszállása fatörzsből kivájt csónakokkal történt. A tehenekkel viszont úgy bántak el, hogy a partról behoztak elegendő hosszúságú kötelet, azt az egyik tehén szarvára kötötték, majd addig ütlegelték szerencsétlent, míg bánatában belevetette magát a vízbe. Innen már simán ment, mert húzták a kötelet és a tehén úszott. Aztán jött a többi.

Határozottan más hajó kellett volna oda, de ez a szállítás nem valódi "üzlet" volt, hanem a magyar állam segítsége Guineának. És nekik kellett valami hajó, hogy a 30-40 km távolságra a tengerben fekvő bauxit szigetekkel kapcsolatot tudjanak tartani. És a hajózás feltételeiről a leghalványabb sejtelemmel sem rendelkező magyar jószolgálati küldöttség úgy gondolta, hogy jó erre a vizibusz. Innen már minden állami feladattá vált, amit meg kellett oldani. Mutatja ezt az is, hogy amikor a rozsdamentes acél felért az arannyal, mi mindent megkaptunk.

A harmadik 3012 nem Guinea részére készült. Emlékeim szerint csak megtetszett a MAHART-nak a nyitott változat. De egyetlen további vizibuszba sem kerültek bele a "trópusi" változat megoldásai. A szerkezeti megerősítések csak a 3012-ben léteztek.

Elnézést a hosszú szövegért, de most bukkantam véletlenül erre a fórumra és elolvastam az írásod és ez felelevenített rég elfelejtett emlékeket.

A volt főkonstruktőr."

Forrás: Fekecs Gábor
Feltöltve: 2007. 04. 11. 14:18
Szerkesztő: Kádár Zoltán

3012/1

 

3012-es vizibuszok Conakryban 1962-ben.

Forrás: Fekecs Gábor
Képpozíció
Feltöltve: 2006. 03. 01. 21:48
Szerkesztő: -kt-

3012/1